Je kunt met een Raspberry een TV maken. Gewoon de signalen uit de lucht plukken met een antenne en kijken maar. Omdat de tv-signalen nadat zij ontvangen zijn gestreamd worden kun je het op elke computer, tablet of mobiel bekijken binnen je eigen netwerk. Full HD en per device kun je ook nog eens de zender naar keuze kiezen zonder dat de overige ‘ontvangers’ het zelfde moeten kijken.

Rasberry + TV HAT

Voor dit project heb je niet alleen een Raspberry nodig maar ook de zogenaamde TV HAT. Dat is een klein printje dat je op de Raspberry prikt en voorzien is van een antenne-aansluiting. Hier sluit je je al dan niet zelf gemaakte antenne op aan. Een actieve antenne, dus met een versterker erin, kan ook.

Raspberry TV HAT

Met deze ontvanger ontvang je de zogenaamde Free To Air signalen. Dat zijn in Nederland de NPO1, NPO2, NPO2+, NPO3 en één of twee regionale zenders. Daarnaast zijn er ook een aantal NPO-radiostations te ontvangen en één of twee regionale radiostations. Deze zijn zonder abonnement, dus gratis, te ontvangen.

We waren nieuwsgierig naar de mogelijkheden van dit ding en zijn er mee aan de slag gegaan. Toch heeft het nog drie avondjes gekost om uiteindelijk beeld te krijgen. Niet dat het zo ongelofelijk moeilijk is om een zo’n printje op je Raspberry te drukken maar het installeren en vooral het instellen vergt toch nog een studie of verdieping in de materie. De niet meegeleverde handleiding is vooral op Engeland gericht en dus ook op Engelse TV zenders…

Aan de slag

Download de handleiding op de eerder genoemde site van de Raspberry TV HAT en loop deze volledig door. Wanneer je op het punt staat om netwerken /zenders te scannen kies dan voor de Nederlandse variant. Erg belangrijk. Vervolgens is je Raspberry wel even zoet met het scannen van de frequenties. Ondertussen kun je meekijken en zien dat hij zo af en toe een zender ontvangt met bijbehorende signaalsterkte. Ben je aan het einde gekomen dan heeft hij alle frequenties doorlopen en heeft het uiteindelijk 0 zenders gevonden…

Dat is niet waar je het voor doet. Het blijkt dat er standaard alleen gezocht wordt op DVB-T(1) signalen. In Nederland wordt alleen nog via DVB-T2 uitgezonden dus er wordt niets gevonden. Zoek eerst uit op deze site welke zender het dichts bij je in de buurt staat. Zoek dan de frequentie op in de lijst van ‘muxes’ die overeen komt. Verander DVB-T in DVB-T2 en zet verder alles op automatisch wat maar automatisch ingesteld kan worden en scan opnieuw. Hier werden nu ineens wel zenders gevonden, inclusief de elektronische programma gids (epg).

Alles op auto zetten

Wanneer je nu een zender wil kijken klik je op het blauwe pijltje voor je keuze. Een link wordt als download gepresenteerd. Open deze met VLC player en verbaas je over de goede kwaliteit van het beeld.

Nog mooier met Kodi

Wanneer je KODI wil gebruiken wordt het nog mooier. Kodi is een multimedia distributie/programma speciaal gemaakt om video’s te kijken, muziek te luisteren, etc. Installeer Kodi als besturingssysteem en kies vervolgens voor de TVheadend add on of plugin. Log met een tweede computer in op je Raspberry ( http://ipadresjouwraspberry:9981/extjs.html ). Zoek de zenders op zoals hierboven staat omschreven en geniet van je nieuwe tv/video recorder met gids wat er op tv komt.

    Meer weten over DVB-T? Kijk op Wikipedia.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *